A Szellemi Tulajdon Világnapja

Minden év április 26-án ünnepeljük a Szellemi Tulajdon Világnapját, amely a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) kezdeményezése révén jött létre, 2000-ben.

Az idei év, vagyis 2019. mottója „Reach for Gold: IP and Sports”, amely a sporttal köti össze az szellemi tulajdont. A nevezett Világnap célja, hogy növelje a tudatosságot a szellemi tulajdon mindennapi életben játszott szerepével kapcsolatban és, hogy megünnepelje a forradalmasító műszaki alkotók és az kreatív művészek társadalom fejlesztő tevékenységét. A nap kiválasztása nem véletlen, ugyanis 1970-ben ezen a napon lépett hatályba a Szellemi Tulajdon Világszervezetét létrehozó egyezmény. (1), (2)

A szellemi alkotások joga a polgári jog egy sajátos területe, melynek két fő részterületét szokás megkülönböztetni a szerzői jogot és az iparjogvédelmet. (3) Így minden év április 26-án ünnepeljük mi is jogosultjainkat és tagjainkat, egy szóval a szerzőinket, akiknek már lehetőségük nyílt arra, hogy szellemi tevékenységükkel hozzájárulhassanak társadalmunk fejlődéséhez.

A World Intellectual Property Day Facebook oldalát az alábbi linkre kattintva tudják elérni.

https://www.facebook.com/worldipday/

 

Dr. Sándor Eszter Anita

Lábjegyzetek:

1)      https://www.wipo.int/ip-outreach/en/ipday/

2)      https://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2016/article_0006.html

3)      Lontai Endre – Faludi Gábor – Gyertyánfi Péter – Vékás Gusztáv: Szerzői jog és iparjogvédelem, Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 2012, 9, 11.