„Kezeljük közösen?” címmel zajlott le a MISZJE legutóbbi nyílt napja

2018. december 10-én tartotta Egyesületünk „Kezeljük közösen? – MISZJE Nyílt nap I – A szerzői jog gyakorlati kérdései” címmel idei utolsó eseményét, amelyet az NKA támogatott. A helyszín ismét a már jól ismert Horánszky utcai Lumen Kávézó volt. A rendezvény, bár címében egy egyes szám szerepel, már a harmadik nyílt napunk, azonban egy nyílt nap sorozat első állomása volt.

A tematikus sorozat első alkalmával a célunk az volt, hogy a jogosultjaink, tagjaink ne csak a saját, hanem olyan közös jogkezelők működésével is megismerkedhessenek, amelyekkel néha összetévesztik Egyesületünket, ezzel is elősegítve a jogosultak tájékozódását a közös jogkezelést érintő kérdésekben. Ezért nagy örömünkre szolgált, hogy Dr. Kabai Eszter, az ARTISJUS jogi igazgatója és Zentai Péter László, a MASZRE igazgatója elfogadta a felkérésünket és előadást tartott.

A nyílt nap első felében három előadás hangzott el. Első előadóként ismertettem a MISZJE és a nyilvános könyvtári haszonkölcsönzés kialakulásának rövid történetét és a jogszabályi hátteret. Így a jelenlévők megismerkedhettek olyan részletekkel is, mint például azzal, hogy mely könyvtárak érintettek és melyek nem, hogyan érkezik meg Egyesületünkhöz a külön törvényi soron meghatározott összeg, kik a jogosultak és milyen művekre tekintettel jár a díj, milyen adatokat és mely könyvtárak küldenek meg, kik a folyamat szereplői, hogyan történik a díjak felosztása és mit lehet belőlük levonni illetve egyesületként hogyan működik a szervezetünk és a kifizetések miként történnek.

Második előadónk, Dr. Kabai Eszter, az ARTISJUS jogi igazgatója volt. Előadását a jogkezelés kezdeteinek rövid áttekintésével és a mai helyzet bemutatásával kezdte. Dr. Kabai Eszter előadása során többek között olyan lényeges fogalmakkal ismerkedhetett meg a közönség, mint a kisjogos zene illetve irodalom, megtudhattuk, hogy mit jelent az, hogy az ARTISJUS ernyő szervezetként is működik, milyen tevékenységeket lát el a nevezett közös jogkezelő, mit érdemes tudni az ARTISJUS jogosultjairól és szervezetéről és – a jogszabályi környezet mellett – öt fajta jogosítást is megismerhetett mindenki.

A harmadik előadónk Zentai Péter László, a MASZRE igazgatója volt. Előadásából sokat megtudhattunk a MASZRE létrejöttéről, az ehhez szükséges Szjt. módosításról, a nevezett egyesület működéséről, a kezdeti jogosult kutatásokról illetve hatékonyságukról és a számukra fizetett díjakról.

A nyílt nap második felében az előre megküldött kérdésekre válaszoltam.

Dr. Kabai Eszter és Zentai Péter László előadásából számos fontos tényt és adatot megtudhatott a közönség. Bízunk benne, hogy hamarosan ismét találkozhatunk tagjainkkal, jogosultjainkkal valamelyik közelgő eseményünkön.

Dr. Sándor Eszter Anita