HU EN
Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület

Borders&Bridges

JÖN! JÖN! JÖN! 2019.09.24-28 PesText Borders&Bridges

Részletes programok:

https://pestextfestival.hu/

 

A MISZJE 2019 szeptemberében első alkalommal rendezi meg nemzetközi irodalmi fesztiválját. Ezzel egyidőben a V4-es országok könyves kultúrájának bemutatása céljából Borders&Bridges programsorozatot indítunk.

Projektünk célja, hogy programsorozatunkkal kulturális hidakat és valódi hosszú távú partnerségeket építsünk a V4-es régióban. Fő témánk a V4-régió könyvkultúrája által képviselt művészi és társadalmi-kulturális értékek ismertségének növelése; a könyvfordítások fontossága,összekötő ereje. Rendezvényünk fókuszában a nyelvi sokféleség és az irodalmi fordítás, mint más kultúrák megértésének eszköze áll. Kiemelt figyelmet fordítunk a multidiszciplináris művészeti projektekre és kortárs irodalmi fesztiválokra, amelyek közvetlenül a kortárs olvasóhoz, nézőhöz közvetítik a művészi és tudományos értékeket. Bár a V4 régió fiatal írói, fordítói és irodalmi intézményei között számos már létező és jól megalapozott kölcsönös együttműködés és partnerség működik, még mindig nagy szükség van a nagyobb átláthatóságra és a meglévő együttműködések megerősítésére. a V4 országok irodalmi életének összetettebb, strukturálisabb szintű összekapcsolására. Arra törekszünk, hogy a szélesebb közönség számára lehetőséget nyújtsunk egymás irodalmi kultúrájának felismerésére, mivel tapasztalataink azt mutatják, hogy még a nemzeti és nemzetközi irodalmi élet alakulását aktívan követő olvasók sem ismerik a szomszédos országok és szerzők irodalmi értékeit.

 

Megvalósult programjaink:

1. Workshop Pozsonyban - Freedom and Independence in the Literary Creation of V4 Countries 2019.06.14-15 

fotó: Gerőcs Péter

                                                                                                   (fotó: Gerőcs Péter)

A MISZJE Borders&Bridges programsorozata keretében workshopot szervezett Pozsonyban, a Visegrádi Alap támogatásával " Freedom and Independece in the Literary Creation of V4 Countries" címmel 2019.06.14-15 között.  A programon lengyel, cseh, szlovák és magyar alkotók, műfordítók, fesztivál szervezők vettek részt, Horváth Viktor és Henrieta Szalayová vezetésével.
A workshopot a szlovák független kiadókat bemutató BRaK fesztivál látta vendégül, a Nova Cvernovská  (the New Thread Factory) kulturális befogadótér épületében.
 
2. Műfordító Workshop a FISZ nyári táborában 2019.07.17-07.20
 
  
(fotó: Gerőcs Péter)
 

A FISZ-tábor adott otthont a PesText műfordító műhelyének. Már mindenki hazaért Királyrétről, és hamarosan olvashatók lesznek a fesztiválnak írt cseh, szlovák, lengyel szövegeket magyar fordításban. 
A műfordítók: Kellermann Viktória, Garajszki Margit, Mészáros Tünde, Vályi Horváth Erika, Peťovská Flóra. A műhelyt Horváth Viktor vezette.
 
3. Pestext Festival Borders&Bridges 2019.09.24-2019.09.28
 
 
Részletes program az alábi honlapon:
https://pestextfestival.hu/
 
 

További képek, bővebb információk 

https://www.facebook.com/pestext.festival/

 

 

Partnereink listája: 

BRaK Bratislava Book Festival 

Association of Young Writers 

Active Communications Society 

Association of Hungarian Literary Translators 

Hungarian Writers Association 

B32 Gallery and Culture Space 

Pôtoň Theatre, NGO 

Open Theatre Association (One Poem Theatre), (PL) 

HUBBY Hungarian Board on Books for Young People 

Tiszatáj Fundation 

Pesti Kalligram Publisher 

Jozsef Attila Circle Literary Association of Young Hungarian Writers 

Oxymoron review 

Maskr Elsinor 

Mindspace Nonprofit Ltd.

 

A programsorozatot a Visegrádi Alap támogatja:

https://www.visegradfund.org/

https://www.visegradfund.org/