A MISZJE második szerzői jogi konferenciája

A MISZJE december 2-án megtartotta második tudományos konferenciáját, „Kihívások a szerzői jogban” címmel.

Dr. Sándor Eszter Anita főszervező köszöntője után az első előadást Dr. Ujhelyi Dávid, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog és Államtudományi karának megbízott oktatója tartotta meg „Rossz vicc? A paródia-kivétel megítélése a magyar szerzői jogban” címmel. Az előadás során a paródia-kivétel magyarországi helyzetén túl szó esett az Európai Bíróság C-201/13. számú ügyéről és az európai országok jogszabályairól is. Az előadás kitért az Egyesült Államok ítélkezési gyakorlatára is.

A második előadást elnökségi tagunk, Dr. Grad-Gyenge Anikó a Károli Református Egyetem Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense és a Pro Art Szövetség tanácsadója tartotta. Előadásának címe „E-lending Európában” volt. Az előadás elején a könyvtári haszonkölcsönzés jogszabályi hátteréről és az ezzel kapcsolatos EB-ügyekről hallhattunk, majd a C-174/15. számú ügy elemzése következett. A bemutatás részletesen kitért a döntés más, korábbi döntésekkel kapcsolatos viszonyára is és az általa felvetett további kérdésekre is.

A szünet után Dr. Tattay Levente a PPKE-JÁK professor emeritusa tartotta meg előadását „A szerzői alkotások gazdasági súlya Magyarországon” címmel. Uniós kitekintést követően a WIPO 2014-es statisztikájáról, majd az SZTNH 2016-os felméréséről is szóesett. Az irodalom, a lapkiadás és az e-könyvek külön kiemelésre kerültek.

A szünet után második előadónk Dr. Takó Sándor a Romis Film tagja és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megbízott oktatója volt. Az előadás címe „Irodalom a filmvásznon, avagy irodalmi művek filmes adaptációja” volt. A szerzői jogi alapokon túl szó esett a megfilmesítés folyamatáról, az engedély nélküli felhasználások esetén megtehető lépésekről és az átdolgozáshoz szükséges jogok megszerzéséről.

Az utolsó előadást Dr. Takács Nóra a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa tartotta „Segítsük az árvákat! Avagy az árva művek felhasználásának szabályai” címmel. Az előadásból részletesen megtudhatták a résztvevők, hogy mi az árva mű, mik a felhasználásához szükséges jogosult kutatás lépései, mik a felhasználáshoz szükséges hatósági engedély szabályai és mi a teendő, ha a jogosult ismerté válik. Az előadás kitért az árvaművek nyilvántartására, az ezzel kapcsolatos statisztikákra, illetve a kedvezményezett intézmények felhasználására is.

A konferenciát Mészáros Sándor, a MISZJE Elnöke zárta le.

Nagy örömmel láttuk, hogy az érdeklődés a konferencia iránt akkora volt, hogy az ülőhelyek száma nem bizonyult elégnek. Hamarosan újabb rendezvénnyel várjuk Önöket.

Dr. Sándor Eszter Anita, főszervező